Glutensiz Un Çeşitleri

glutensiz un çeşitleri
6 Ağustos 2020 0 Yorum

Gluten, yapısından dolayı protein grubunda yer almaktadır. Bitkisel bir içeriğe sahip olmasının yanında, gluten hassasiyeti bulunmayan kişiler için sağlıklı bir besin kaynağıdır. Glutenin vücutta sindirilmemesi çölyak hastalığı olarak bilinmektedir. Çölyak hastalığı zaman içerisinde bazı aşamalar sonucunda ilerlemektedir. Bu aşamaları önceden farkederseniz hastalığa çevirmeden önce hastalığın önüne geçebilirsiniz. Diğer unlardan ziyade glutensiz un çeşitleri ile beslenerek sağlıklı kalabilirsiniz.

1- Mısır Unu

Mısır unu, diğer tahıllar bakıldığında içeriğinde yüksek lif kaynağı bulundurmaktadır. Beyaz ekmek kan şekerini yükseltirken mısır unu kan şekeri dengesizliğini düzenlemektedir. Mısır ununun iki farklı seçeneği bulunmaktadır. İlk seçenek doğal olan mısır ekmeği yapımında kullanılan mısır unudur. Diğer seçenek ise özel olarak glutensiz üretilerek çölyak rahatsızlığı olanların rahatlıkla tüketebileceklerini sağlayan glutensiz mısır unudur.

Faydaları

1- İçerisinde bulunan A vitamini sayesinde toksinleri ciltten uzaklaştırmaktadır. Aynı zaman da UV ışınlarına karşı da cildi korumaktadır.
2- Koltuk altı kararmalarını önlemektedir.
3- Sivilce ve siyah nokta oluşumunu önlemekte ve cildi nemlendirmektedir. 

4- Mısır unu ile yapılan maskeler ile ciltteki siyah noktalardan ve sivilce izlerinizden de kurtulmanız mümkündür. 

2- Nohut Unu

Nohut unu glutensiz beslenme denilince akla gelen ilk tahıldır. Nohut ununu marketlerden satın alabileceğiniz gibi evde de kolaylıkla yapabilirsiniz. Bunun için nohutları akşamdan suya koymalı ve sabaha kadar suda bekletmelisiniz. Ayrıca suyunu birkaç defa değiştirmelisiniz. Sabah nohutların suyunu süzüp, fırın tepsisine yerleştirebilirsiniz. Yaklaşık 160 derecede yarım saat kavurup soğutmalısınız. İsterseniz bunu kısık ateşteki tavada da yapabilirsiniz. Kavurup soğuttuğunuz nohutları, bir blender ile un haline gelene kadar çekebilirsiniz. Çektiğiniz nohutu iri parçalarından ayırmak için ince bir süzgeçten geçirmeniz ununuzun diğer unlar kadar pürüzsüz olmasını sağlayacaktır. Hazırladığınız unun bozulmaması için hava geçirmeyen kaplarda saklayabilirsiniz.

Faydaları

1- Sindirimi kolaylaştırmaktadır. 

2- Mideye tokluk hissi vermektedir.

3- Kan şekerini düzenlemektedir.

4- Kalp ve damar tıkanıklığının önüne geçmektedir.

3- Mercimek Unu

Herkesin mutfağında bulunan mercimek tanelerinin öğütülüp un haline getirilmesinden mercimek unu oluşmaktadır. İçinde bulunan yüksek lif sayesinde hazımsızlığı önlemektedir. Düşük maliyete sahip bir protein kaynağıdır. Mercimek ununu çorbalarınızda, pasta ve böreklerinizde kullanabilirsiniz. 

Faydaları

1- Beyaz un ile yapılan hamur işlerine bakacak olursak mercimek unuyla yapılan hamur işlerinin hazmı çok daha kolaydır. Bu sebeple mercimek unu sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına katkı sağlamaktadır. 

2- İçerisinde bulunan proteinler, beyaz undan daha çok besleyici ve faydalıdır. 

3- Diyabet rahatsızlığı olan kişilerin hamur işlerinden beyaz undan ziyade mercimek ununu kullanması şeker düzensizliğini ortadan kaldıracaktır. 

4- Besin lifleri açısından oldukça zengin olan mercimek unu, kişiyi uzun süre tok tutmaktadır. Bu sayede zayıflamak isteyenler için ulaşılabilir bir alternatiftir.

4- Pirinç Unu

Pirinç tahılı vitamin açısından vücuda oldukça faydalıdır. Evde pirinç unu yapmak için bazı aşamalardan geçirmelisiniz. Fakat günümüzde her markette pirinç ununa kolaylıkla rastlayabilirsiniz. Marketlerden pirinç unu satın almadan önce katkısız ve doğal olmasına dikkat etmelisiniz. 

Faydaları

1- Bebeklerin ek gıdaya geçiş dönemine fayda sağlamaktadır.

2- Bebeğin yutkunma kabiliyetinin gelişmesinde büyük rol oynamaktadır. 

3- Bunların yanında pirinç unu maskesi, cildin aydınlatmasını sağlamaktadır. 

5- Mix Unu

Mix ununun tam bir tanımı yoktur. Kişilerin kullanım amaçlarına ve isteklerine göre özelleştirilmektedir. Karışım yapılan unlara uygun olarak üretimler yapılmaktadır.

Yorum Yaz

Email adresiniz yayınlanmayacaktır.